Jež bledý – Erinaceus roumanicus, ľudovo ježko žije na celom našom území. Na Západnom Slovensku sa v poslednom desaťročí ojedinele objavuje aj jež tmavý – Erinaceus europaeus. 

Jež bledý patrí medzi malé živočíchy s dĺžkou tela 15 až 32 cm. Hmotnosť ježa závisí hlavne od sezóny. V zime môže dosiahnuť až 2 kg, ale na konci zimného spánku má už len necelých 400g. Na chrbte má 5 000 až 7 000 ostňov s dĺžkou 2-3 cm.

V prípade nebezpečenstva, alebo pádu sa ježko stiahne do kĺbka a tým si chráni zvyšok tela.

Ostne tlmia náraz a zároveň ho chránia pred predátormi. Končatiny má krátke a vzadu robustné.

Charakteristické sú veľké oči s tmavou srsťou okolo a široké uši, vďaka ktorým má výborný sluch. Nosom otáča aj na strany a má skvelý čuch, keďže práve ten mu pomáha v noci nájsť potravu.

Ježko vedie osamelý spôsob života, pričom aktívny je najmä po zotmení a v noci

Rád sa usádza v blízkosti ľudí v záhradách, sadoch, parkoch, na okraji polí a lesov. Skrýva sa v zemi, alebo medzi koreňmi vývratov a tiež v hustom poraste. Ako úkryt mu môže poslúžiť drevená bednička s otvorom, alebo kus rúry a jednoducha kopa konárov zasypaná opadanými listami, v ktorých si môže vytvoriť hniezdo. Ideálne v rohu záhrady na odľahlom a tichom mieste.

Ježko je veľmi dobrý plavec. Vzhľadom na možnosť ochrany pichliačmi si jež môže dovoliť pohybovať sa hlučne – pri pohybe teda obyčajne dupoce, fučí a šuchoce.

Konzumuje najmä húsenice, hmyz, dážďovky a slimáky. Niekedy aj vajíčka vtákov, jašterice, ale aj samotné hady, hlodavce, či zdochliny a plody rastlín. Denne spotrebuje 150 až 200 g potravy.

Jež bledý je veľmi odolný proti živočíšnym jedom, môže jesť aj jedovatý hmyz, nemá problémy so žihadlami včiel, ôs a čiastočne je imúnny aj proti hadiemu jedu. Konzumuje tiež ovocie a nepohrdne ani potravou určenou pre našich domácich miláčikov.

Na konci leta sa pripravuje na prezimovanie

Práve v tom čase spotrebuje oveľa viac potravy. Jeho hmotnosť rýchlo rastie a to aj dvojnásobne počas troch týždňov.

Množí sa od marca do júna a narodí sa mu zvyčajne 2 až 7 potomkov a to po 40 dňoch gravidity. Mláďatá sú 2 týždne od narodenia slepé. Ich oči sa otvoria po dvoch týždňoch a čoskoro nasledujú svoju matku na lov, pričom navzájom komunikujú pískaním.

V skutočnosti je ježko počas spánku v hibernácii. Spomaľuje dýchanie a telesná teplota sa mu zníži na 2 až 6 °C. Potom sa prepne na “automatické regulovanie teploty” a pokúša sa vyrovnať tepelné straty tak, aby vnútorná teplota neklesla pod bod mrazu, čo by bolo smrteľné.

V zime sa prebudí zo sna v prípade, že vonkajšia teplota je dlhšie nad 15 °C. Ak dôjde k náhlemu otepleniu v januári, ježko sa môže prebudiť a spotrebovať pri tom veľa energie. Tým mu klesnu tukové zásoby pre zvyšok zimy. 

Veľa ježkov umiera na cestách, pretože po teplom daždi dážďovky vyliezajú von, kde ich ježkovia môžu ľahko ukoristiť.

Prirodzenými nepriateľmi ježkov sú líšky, jazvece a dravé vtáky. Dožívajú sa veku 5-6 rokov.

Ježko skonzumuje veľa hmyzu a práve preto je v ekosystéme užitočný. Svojim apetitom a vychádzkami v noci dokáže záhradu vyčistiť od mnohých škodcov. Napríklad vo Veľkej Británii je to obľúbený pomocník pri ničení škodcov v záhradách. Ochrancovia zvierat povzbudzujú ľudí, aby pre nich postavili bezpečné domčeky.

Ak nájdeme ježka cez deň, môže to znamenať problém. Zvyčajne úplne zdraví ježkovia sa v denných hodinách skrývajú, takže pred chytením ježka si dajte rukavice, pretože vás môže bodnúť a pohrýzť. 

Keď vyzerá živý a zdravý, môžeme ho nechať tam, kde sa našiel, lebo možno v bezprostrednej blízkosti sa môžu nachádzať mláďatá, ktoré bez samičky neprežijú.

Keď ježka nájdeme na nebezpečnom mieste, na stavbe, pri diaľnici, na ceste, zoberme ho späť do najbližšej, ale bezpečnej zelenej zóny. Ak sa však zdá, že potrebuje pomoc, je najlepšie, keď ho dáme do škatuli naplnenej novinami alebo s drevenou hoblinou, ktorú možno zakryť. Ak už je vonku chladno, môžeme k nemu umiestniť do uteráka zatočenú fľašu teplej vody. Tma a teplo mu vyhovuje.

Kedy ježkovi pomôcť?

  • ak nájdeme ježka voľne pobehovať počas dňa 
  • ak nájdeme mláďa bez matky a súrodencov
  • ak vyzerá byť zranený – ( zlomenina, z toho je schopný rýchlo sa zregenerovať )
  • ak ťahá svoje zadné nohy, môže mať problémy s chrbticou alebo nervami
  • ak sa zamotá do sieťky alebo lana
  • ak ešte v októbri nedosiahol 600g minimálnej hmotnosti, ktorá by zabezpečila prežitie zimného spánku: v tomto prípade ho treba zobrať na teplé miesto, nakŕmiť ho  a nedovoliť mu zaspať

Po vyliečení ho vrátime späť do voľnej prírody

  • ak ho nájdete v hniezde a vyzerá zdravo, nechajte ho na pokoji
  • ak nájdeme osamelý úkryt s mláďatami, nezasahujte. Samička pravdepodobne v blízkosti loví
  • ak  matka opustila mláďata, kontaktujte sa s veterinárom, ktorý vám môže poskytnúť informácie o tom, ako sa o nich starať